simple_back.gif  Til hovedside                                                                           Romerikes Blad/Hus og hage/Boligjuss  13.12.01

Kan du bytte julegaven?

Har du ikke bruk for den støvsugeren svigermor ga deg til jul? Eller synes du at julenissen kunne kommet med en DVD-spiller og ikke en slagdrill?

Ingen grunn til å fortvile. Julegaver kan som regel byttes selv om forbrukerkjøpsloven ikke gir deg rett til det. Dette følger av en slags sedvane som er innarbeidet gjennom mange år. Selv butikker som vanligvis ikke godtar bytte av varer, vil være mer fleksible etter jul enn ellers. For hvem ønsker vel kunder som blir misfornøyde fordi de har kjøpt julegaver som ikke kan byttes? Pass forresten på at du ikke blander sammen bytterett for julegaver med de rettigheter du alltid har etter kjøpsloven hvis det er feil og mangler ved en vare.

Råd til julenisser
Hovedregelen er at det verken er bytterett eller angrerett på varer kjøpt i vanlig butikk. Men mange større butikker har fast returrett på varer innen visse frister hele året. For å være på den sikre siden, bør du likevel be om å få et byttebevis samtidig som du kjøper gaven. Glemmer du det, må du i alle fall gjemme på kvitteringen.

Typiske gaveartikler som bøker, CD-er, smykker og leker er det som regel lett å få byttet. Men vær oppmerksom på at varer kjøpt på salg sjelden kan byttes etter jul. Spør om bytteretten hvis du er i tvil. Har du kjøpt gaver på postordre, messe eller internett, har du angrerett i 14 dager. Virker denne fristen for kort, bør du sjekke om du har fått angrerettskjema og alle nødvendige opplysninger om angreretten sammen med varen. Har du ikke det, utvides angreretten til 3 måneder, og varer nesten til påske.

Ble du skuffet?
Vil du helst ikke be om kvitteringen? Da har du et problem, for mange butikker krever bevis på at varen er kjøpt akkurat der. Du bør i alle fall prøve å sannsynliggjøre at varen er kjøpt i den bestemte butikken. Ofte går det bra likevel, når det er julegaver som skal byttes.

Varen bør byttes så snart som mulig etter jul, eller aller helst i romjulen. Forutsetningen for bytte er selvsagt at varen er ubrukt og uskadet. Har du planer om å bytte gaven, bør du passe på at emballasjen ikke blir skadet når du pakker den ut. Du kan ikke kreve penger tilbake. Så langt strekker bytteretten seg ikke. Du vil i de fleste tilfeller få valget mellom å bytte til en annen vare eller få en tilgodelapp du kan bruke ved senere kjøp i samme butikk.

På salg etter jul?
Finner du samme vare på salg når du skal bytte den etter jul, er du på tynn is. Bytteretten omfatter bare bytte av vare mot vare, og regnes ikke i kroner. Blir samme vare solgt til halv pris, kan du selvsagt ikke bytte den du fikk til jul og be om å få to tilbake.

Du må akseptere en vare som har tilsvarende verdi på byttetidspunktet. Husk at bytteretten ikke er noe du har krav på etter loven, men bare en rett butikkene gir for å gjøre julehandelen litt enklere. Får du en tilgodelapp på full verdi, er det tvilsomt om du kan bruke den til samme type vare før etter salget.

Cand. jur. Randi Haarberg                                                                                Skriv ut artikkelen  


simple_back.gif  Til hovedside