simple_back.gif  Til hovedside  28.06.01

Badebassenget må sikres!

Når sommersola steker og ungene lengter etter en dukkert, kan det være fristende å investere i eget badebasseng. Men tenk deg om før du handler. Alle basseng som er dypere enn 20 cm skal sikres før de tas i bruk.

Plastbasseng til hagebruk selges i mange varianter og prisklasser og kan bli sommerens kuleste bademote. De største rommer nærmere 10.000 liter vann, har en diameter på 5 meter og en høyde på cirka en meter. De fleste av dem selges uten sikkerhetsduk og med få eller ingen opplysninger om krav til sikkerhet og ansvar.

Loven bestemmer at alle basseng og dammer med mer enn 20 cm vanndybde skal være sikret til enhver tid, slik at barn hindres i å falle i dem. Det spiller ingen rolle om vanndybden er over eller under bakken.

Du må enten kjøpe basseng med sikkerhetspresenning eller gjerde inn anlegget. Utforming av sikkerhetstiltakene skal være slik at barn ikke utsettes for fare. f.eks. ved klatring eller kryping. Gjerde skal gå helt ned til marken og være minst 1,5 meter høyt. Det skal også ha et solid fundament. Port eller grind skal ha solid lås eller annen lukningsanordning. Gjerde med port eller grind skal være utført av solide materialer og være så tett at barn ikke kan komme gjennom det. Badebassenget skal også være utstyrt eller utformet slik at det er lett å komme opp av vannet. Reglene finner du i tekniske forskrifter til plan- og bygningsloven (TEK).

Hvem har ansvaret?
Eieren av bassenget har ansvaret for at anlegget er sikret slik som loven krever. Du er ikke bare ansvarlig for egne barns sikkerhet. Bassenget skal være sikret slik at heller ikke ubudne badegjester kan bli utsatt for ulykker. Skjer det en ulykke, kan du bli strafferettslig ansvarlig både for manglende sikring av anlegget og for selve ulykken.

Er du i tvil om hvordan du skal gå fram for å sikre bassenget, bør du ta kontakt med bygningsetaten i kommunen for råd og veiledning. Følger du råd og forskrifter og bruker vanlig sunn fornuft, kan familien trygt glede seg over eget badeland i sommer.

Cand. jur. Randi Haarberg